Wat willen we?

Onze delta dreigt volgebouwd te worden!

Een aantal bezorgde burgers hebben de handen ineen geslagen om deze nieuwe bedreiging van het deltagebied te stoppen. Wij willen:

  • Stop van bouwplannen en projecten in de Delta
  • Uitbreiding van de Kustvisie naar de gehele Delta
  • Maximering van recreatie eenheden. Genoeg is genoeg
  • Kleinschalige recreatie, voor iedereen toegankelijk

Van kust naar Delta

De Zeeuwse Kustvisie heeft (erg laat) een halt toegeroepen tegen de ongebreidelde bouw van vakantieparken direct aan de kust, maar nu wordt ook het achterland overspoeld. De omvang blijkt door o.a. het grootschalige Waterpark Veerse Meer, de plannen bij Wolphaartsdijk, de nieuwbouw van het park de Veerse Wende, de bouwplannen van Roompot Watervillage, de nieuwe plannen voor Watervilla’s in het Veerse Meer en de onzekere bestemming van een industriegebied bij Kats. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de nu bekende plannen rond het Veerse Meer en de Oosterschelde. In andere gebieden, van Zeeuws-Vlaanderen tot Tholen en Goeree-Overflakee, is het beeld hetzelfde.

Het grote geld

Projectontwikkelaars richten hun aandacht verder landinwaarts en gemeenten zien hier slechts nieuwe toeristische kansen in, waarvoor de Kustvisie geen ruimte meer biedt. Het kustgebied in Zeeuws Vlaanderen, Walcheren en Noord-Beveland werd eerder al ‘versteend’ en met de plannen voor 13 eilanden bij de Brouwersdam, verliest ook Schouwen Duiveland een deel van haar landschappelijke en natuurlijke charme. Daarnaast worden steeds meer kampeerterreinen ontmanteld en moeten plaats maken voor nieuwe recreatieparken met luxe villa’s, chalets of lodges. Kampeerders en eigenaars van stacaravans moeten de parken verlaten voor de realisatie van ‘recreatie op hoog niveau’. Zeeland offert haar landschap, natuur en milieu steeds meer op aan het GROTE geld en keert kampeerders de rug toe!

Lokaal belang?

Altijd wordt bij de ontwikkeling van dit soort plannen geschermd met de werkgelegenheid die dit zal opbrengen, en de positieve uitwerking voor Zeeuwse ondernemers. Het is echter steeds meer duidelijk dat de grote recreatieprojecten nauwelijks een lokaal belang dienen.  Grote recreatieparken hinderen onbelemmerde toegang van burgers tot gebieden die voorheen wel toegankelijk waren. De parken hebben eigen faciliteiten waardoor gebruikers het park niet hoeven te verlaten. Vakantiehuizen en chalets zijn veelal investeringsobjecten die in praktijk een groot deel van het jaar leeg staan. De werkgelegenheid die dit oplevert wordt door projectontwikkelaars overdreven, in de praktijk staat die in geen verhouding tot de schade die aan de natuur wordt aangericht.

Vraag je het aan de gemiddelde inwoner, dan staan rust en ruimte centraal, en de openheid van het landschap en behoud van de natuur. De rust en ruimte zijn het grootste kapitaal van de Delta, maar tegelijkertijd ook de grootste focus van het hedendaagse massatoerisme. En dat brengt ook potentiële mogelijkheden voor projectontwikkelaars. Wiens producten zwaar afbreuk doen aan de rust en ruimte.
De uitdaging is het Kapitaal van de Delta te beschermen tegen haar eigen succes!

Sla de handen ineen!

Dit noodtij moet gekeerd worden, aangezien anders onze mooie provincie verwordt tot één groot recreatiepark en het weidse landschap verleden tijd is. Onder invloed van de explosieve groei aan nieuwe parken versnelt ook de verpaupering van oudere parken en beiden tasten de rust en ruimte van de Delta blijvend aan.

We moeten in actie komen, anders zal het over een aantal jaar gedaan zijn met de rust, de openheid en het weidse landschap. En het Kapitaal van de Delta verkwanseld voor snel gewin.

Doelstellingen van de Vereniging

Wordt lid van onze vereniging of schrijf je in voor de nieuwsbrief.