Het gebeurt op kop Schouwen-Duiveland en al langere tijd in Zeeuws – Vlaanderen en waar niet in Zeeland. Campings met stacaravan houders moeten hun gehuurde stek verlaten door regels van de Recron om zo meer geld te genereren voor recreatieondernemers, wel of niet geduwd door grote projectontwikkelaars of andere grote recreatieondernemers zoals Roompot/Leisure.
Huur die elk jaar in, jaar uit, verlengd werd, maar wanneer het de ondernemer belieft, wordt zonder aanzien des persoon opgezegd. Zie de campings Duinrand te Burgh Haamstede, de Vliedberg te Scharendijke enz.
De huurders die misschien wel E 25000 of meer aan caravan en tuin hebben uitgegeven moeten dan het veld ruimen. Hoe schandalig kan je als mens en vooral in deze tijd zijn. Er is immers geen garantie dat gemeenteraad akkoord zal gaan. Want voor het neerzetten van een stenen chalet zonder wielen met fundering zal de campingeigenaar aan Schouwen-Duiveland een wijziging inbestemmingsplan moeten aanvragen die de gemeenteraad kan weigeren. De gemeenteraad kan bepalen of een bestemmingsplan wijziging wel of niet doorgaat.
Mijn zorg is dat de gemeenteraad S-D door angst voor eventuele proceskosten meestal akkoord
gaat. Want de gemeente S-D loopt in het algemeen sneller voor de projectontwikkelaar dan voor een correcte omgang met de jarenlange vaste gasten. De middenstand wordt daarmee neergesabeld omdat de grote parken hun eigen supermarkt en eigen fietsenverhuurbedrijf neerzet.
Zeeuws Vlaanderen maakt het nog bonter waar men ingevolge het verlenen van een ongelimiteerde vergunning tot het verwijderen van kampeerplaatsen van bestaande vakantieparken en die te vervangen door stenen gebouwen in afwijking van het bestemmingsplan dankzij de studie van bureau Kenniscentrum kusttoerisme , die dit “faciliteert” en die destijds ook het Brouwerseiland “faciliteerde”. Dit bureau stelt achteruitgang van kamperen voorop en kiest voor meer luxe en dure huizen.
Samengevat: de jarenlang trouwe toerist raakt zijn stekje kwijt en wordt vervangen door de toerist met veel geld die zijn boodschappen doet in het park van de verhuurder. De middenstand van S-D heeft het nafluiten.
Daarom doe ik een oproep aan GR S-D, trap er niet in: vul de zakken niet van Roompot en koester onze trouwe gasten.