Wie zijn we?
Wij zijn een groep bezorgde Baarlanders en bezorgde leden van de belangenvereniging van huiseigenaren Bungalowpark Scheldeoord.
Meer informatie (dit zijn pdf bestanden) :
De landing info bewoners 13-12-2019
Peiling-protest-De-Landing-rev-05.pdf
Bedankt-brief-aan-bewoners
De-landing-Info-inwoners-Baarland-28-03-2019
Toen wij in maart 2018 in de PZC lazen dat de eigenaar van brasserie De Landing en camping Scheldeoord buitendijks op de zeedijk uitbreidingsplannen had werd een aantal inwoners van Baarland bezorgd.
Naast een vergrote brasserie van 3 verdiepingen hoog (met hotelvoorzieningen) zouden nog 16 hotellodges gebouwd worden. Deze uitbreiding is gepland op een openbare ruimte, een mooie plek op de Westerscheldedijk, nu nog toegankelijk voor iedereen.
Ook is het de herdenkingsplek van de landing van de Schotten in 1944.
Wij wilden niet dat deze plek ingenomen zou worden ten gunste van het economisch belang van 1 bedrijf. Veel mensen uit de Zak van Zuid Beveland genieten op deze plek van de rust, het uitzicht en de weidsheid. Als hier gebouwd wordt, is deze plek niet meer voor de bewoners van Zuid- Beveland, maar voor de toerist die hier 3 à 5 dagen verblijft.
Het leek ons zinvol om ook de mening van de rest van het dorp te peilen. Via een handtekeningenactie bleek tot onze grote verrassing ongeveer 70 % van de bewoners geen bebouwing op de zeedijk te willen.
Voor ons reden genoeg om actie te ondernemen om deze plannen tegen te houden.
Wat willen we?
- We willen geen uitbreiding van De Landing.
- We willen dat de openbare ruimte toegankelijk blijft voor iedereen.
- We willen dat de rust, de weidsheid en het uitzicht behouden blijft.
- We willen respect voor de herdenkingsplek.
- We willen niet op de stoep van de hotelgasten zitten (als dat na bebouwing nog mogelijk is?)
- Wij willen niet dat een seizoens-economie omgezet wordt in een 24 uurseconomie het hele jaar rond. De huidige drukte tijdens het seizoen is genoeg.
- We willen geen permanente verlichting op de dijk.
- We willen geen extra verkeer.
- We willen dat de zeedijk alleen gebruikt wordt om het Scheldewater tegen te houden. De Westerschelde is de enige zeearm die niet afgesloten kan worden. Waar zeedijken de primaire waterkering zijn. Hoe sterk de dijken ook zijn, wij vinden dat die niet voor economisch belang gebruikt mogen worden.
Als Brasserie De Landing toe is aan vervanging, dan willen we dat dezelfde omvang en hoogte wordt aangehouden. Ook moet hij blijven passen in het landschap, dus sober. De geluidsisolatie moet perfect uitgevoerd worden. Dit ter bescherming van bungalowpark Scheldeoord binnendijks, het buitendijkse Natura-2000 gebied en het binnendijkse natuurgebied St. Jacobspolder
Waar is dat?
Baarland is een mooi en rustig, klein dorp aan de zuidzijde van de Zak van Zuid-Beveland.
De plek waar uitbreiding gepland is ligt iets ten zuiden van het dorp op de zeedijk.
Deze plek ligt binnen het Natura-2000 gebied en grenst aan een binnendijks natuurgebied St. Jacobs-polder.
Voor degenen, die van rust houden, is dit een heerlijk plek om te wonen en te verblijven.
Contactadres: Peter Maaskant, pmaaskant@hotmail.nl
Toen was geluk nog heel gewoon in Kijkduin en Baarland
Als je zestig jaar geleden in Den Haag naar het strand wilde was Scheveningen er voor de toeristen, de patsers en de pretmakers. De rustzoekers konden via de Fuutlaan en een pad door de duinen naar het het stille strand tussen Scheveningen en Kijkduin. En het strand bij Kijkduin zelf was voor de mensen die iets zochten tussen pret en rust.
Ik weet nog goed dat er in 1960 in Kijkduin maar drie uitspanningen waren, waar je wat kon drinken. Daar zat je dan op een groot buitenterras met glazen windschermen eromheen en met uitzicht op strand en zee. Geweldig!Dat was dus nog vóór de tijd dat Kijkduin Scheveningen wilde nadoen. Vóór de tijd dus van de Kijkduinse winkelgalerij dwars door de duinen. Vóór de tijd van het 10-verdiepingen tellende Atlantic-hotel met z’n 152 kamers, z’n thematische suites, z’n restaurants, z’n brasseries, bar, zwembad, sauna, fitness-ruimtes en schoonheidssalons.Dat was dus in de tijd, dat geluk nog heel gewoon was.
In 2010 kwamen we in Zeeland te wonen. Zeeland met z’n 129 inwoners per vierkante kilometer. Dat was wèl wat anders dan Den Haag met z’n 5.400 inwoners per vierkante kilometer! Rust, ruimte en vrijheid. En er waren nog strandjes ook! Bij Baarland bijvoorbeeld. Wie schetst mijn (gewone) geluk toen ik daar aan de oevers van de indrukwekkende Westerschelde een uitspanning ontdekte, die er precies zo uitzag als een van die drie gelegenheden in het Kijkduin van toen! ‘De Landing’ genaamd. Naar de landing van de Schotten op die plek in 1944. Ook met een groot buitenterras met glazen windschermen eromheen. Met uitzicht op het ruime sop tot aan Zeeuws Vlaanderen toe! En wat hebben we daarvan inmiddels genoten!
Tot nu.Want de eigenaar van De Landing, Robbert Northolt, heeft iets in z’n hoofd gehaald. Wat? Waarschijnlijk het Kijkduin van ná 1960. Als het aan hem ligt, gaat het dijkpaviljoen tegen de vlakte om plaats te maken voor grotere nieuwbouw van maar liefst drie lagen hoog benevens zestien ‘lodges’ aan weerzijden van dat nieuwe verzinsel. Die ‘lodges’ bieden elk plaats aan twee hotelkamers. Allen met uitzicht op de bezoekers van het strandje. Die op hun beurt dus straks weer uitzicht hebben op die lodges.
De gemeenteraad maakt zich zorgen om de parkeerdruk ‘die nu al behoorlijk hoog is’.Zo begon het in Kijkduin indertijd ook.
Geplaatst op: Donderdag 4 oktober 2018 om 08:10 uur